מה זה גלוון?
גילוון חם זהו תהליך כימי של ציפוי ברזל באבץ. הרכיב שמיוצר במסגרייה מוטבל בבריכת אבץ חמצני בחום של 460 מעלות. האבץ החמצני, בניגוד לברזל, הוא חומר שאינו מחליד וביכולתו לשמור על הסורג מהיווצרות חלודה והירקבות.
ישנן שיטות גלוון נוספות כגון גלוון קר אך במאמר זה נתמקד בגלוון החם הנפוץ יותר.
למי מומלץ לגלוון?
אם כן, תהליך הגילוון שומר על רכיבי הברזל שלנו מחלודה. למה שלא נשתמש בזה לכל תוצר שאנחנו מייצרים?
- זהו תהליך שמייקר את העלות הסופית של הרכיב המיוצר (העלות לציפוי נמדדת לפי משקל).
- תהליך גילוון חם מצפה בשכבה של 80-100 מקרון את המוצר. ישנם מוצרים שנרצה לשמור על האסתטיקה העדינה שלהם, למשל – עבודות נפחות מסוימים.
- גילוון חם יכול לגרום לעיוות המוצר. לעיתים נוצרים נטיפים של חומר הציפוי על הרכיב המוטבל ויש צורך לשייף אותם.
- ציפוי האבץ שנוצר בתהליך הגלוון מקשה על צביעתו. הגלוון יוצר שכבה שומנית שמקשה על הידבקות הצבע לרכיב, ולכן לעיתים קרובות מוצאים קילופים בצבע ברכיבים שעברו תהליך גילוון. הפתרון – שימוש בצבעי בסיס חזקים ו/או צביעה בתנור.
גילוון מומלץ לכל רכיב ברזל שנחשף במידה גבוהה למים ולחות. סורגים, גדרות, מדרגות ומעקות שנמצאים מחוץ לבית באוויר הפתוח. רכיבי ברזל שנמצאים בתוך הבית כגון מעקות, ידיות אחיזה למדרגות וכדומה, אפשר להשאיר ללא גילוון או לבצע גילוון קר עם צביעה מתאימה.
לפני שמטבילים
לפני טבילת הסורג באבץ יש לבצע התאמות כדי לוודא שאכן האבץ יחדור לכל חלקי הסורג. במקרה של רכיבי ברזל חלולים, יש לבצע חורים בפינות הנכונות כדי לוודא שהאבץ יחדור גם לחלקים הפנימיים של הרכיבים. יצירת חורי ניקוז במיקום לא נכון יכולים להשאיר כיסי אויר בתוך הרכיב ולפגוע בשלמות הגילוון או לחילופין לאגור כמות גדולה מהדרוש של אבץ בתוך הרכיב, מה שיוביל לעלייה במחיר הגילוון ולעלייה במשקל הרכיב.
בנוסף, צריך לוודא את עמידות הרכיב בחום גבוה. לא מומלץ לגלוון פחים עדינים או רכיבים מברזל דק שיכולים להתעוות בתהליך הגלוון.
יש לכם שאלות נוספות? צרו איתנו קשר!
קישורים מומלצים